Lägsta pris

av Jan Lien

Billigare än ResGuides lägsta pris!? Hur billigt kan man egentligen resa? Vi har under första veckan i september undersökt om man kan hitta lägre priser än vad som anges i ResGuides prisöversikt, och i så fall hur mycket billigare biljetten kunde bli. Resultatet blev att man oftast kan hitta ett lägre pris, ibland bara några hundra mindre, ibland flera tusen kronors skillnad.

Lägsta priset varierar dagligen

Priserna i ResGuides Lathund är de lägsta officiella priserna, som man därför bör kunna hitta i de flesta resebyråer över hela landet. I Lathunden finner man priser för förstaklass, ekonomiklass, och lägsta pris. Den omfattar inte tillfälliga prissänkningar. Man skall komma ihåg att flygpriser fortfarande är reglerade av myndigheterna. Ibland sänker en del flygbolag priserna under lägstpriset, tillfälligt eller för en längre tid. Det förekommer att flygbolaget annonserar och säljer biljetter till det lägre priset, men vanligen är det bara på resebyrån man kan köpa de billigare biljetterna.

De lägsta priser vi fann redovisas i tabellen nedan, och gäller i huvudsak för avresa sista veckan i oktober, men några få pris gäller först från november, eftersom de var aningen lägre då. De priser som anges här kanske inte gäller idag - de kan ha gått ned, eller troligare upp. Man ser i alla fall att det kan finnas pengar att spara genom att fråga på några olika ställen.

Man kan se att konkurrensen om resenärerna till London är stor, eftersom vi inte hittade ett enda erbjudande om lägre pris än Lathunden. Utvecklingen går dock framåt, nu när DanAir börjat flyga till London säljer de även biljetter utan krav på förbokning. Vi hoppas att man snart även kan köpa enkelbiljetter med rabatt - det går redan i London.

Östbolagen billigare

Vidare ser man att öststatsbolagen (Aeroflot, LOT, CSA) fortfarande ligger klart under västbolagen i pris, samt att vissa resebyråer säljer deras biljetter till extra lågpris. Skillnaden mellan ett västbolags pris och det som anges i lathunden är påtagligt mindre.

Iberia har sänkt priset till Madrid och Barcelona, men ändå ligger DanAir på samma eller lägre pris. Flyger man med DanAir måste man byta plan i London, och ibland betyder det att man måste övernatta på egen bekostnad. Däremot är det en utmärkt biljett om man vill stanna till i London, eftersom stoppet inte kostar något extra.

Alt-Resor hade en intressant biljett till Sydney, en kombination av två flygbolag. Den kostade 7750:- (940:- mindre än närmaste konkurrent, med British Airways), och gick med Aeroflot till Bangkok, och med Thai från Bangkok till Sydney.

Svårt hitta vissa priser

Vi försökte ta reda på priset till Ho Chi Minh staden (f.d. Saigon), men det visade sig vara svårare. De flesta resebyråer rekommenderade att man köpte biljetter i Bangkok, och sade att de för de mesta inte kunde erbjuda det allra lägsta priset.

Vi hittade även en del priser som inte direkt är lägsta pris till en plats, men som ändå förtjänar att nämnas som exempel på vad man kan hitta. Det lägsta pris vi hittade till Bangkok var 4390:- med Aeroflot, eller 5800:- med Thai. Vill man lägga till lite kan man för 7800:- (Philippine Airlines, resebyrå Airlines Airbudget) resa runt i Asien, Stockholm - Manila - Singapore - Bangkok - Stockholm. För 8490:- (Philippine Airline, resebyrå Navana Tours) kan man besöka ännu fler platser, Stockholm - London eller Frankfurt eller Paris eller Rom - Karachi - Bangkok - (egen hand till) Kuala Lumpur eller Singapore - Manila - Hongkong eller Singapore eller Taipei eller Borneo - Manila - Bangkok - Karachi - Frankfurt - Stockholm. En annan variant var 5950:- till Bangkok med Thai, där 10 nätters hotell i Pattaya eller 3 nätter i Bangkok ingår i priset. Även till Budapest hade en resebyrå ett erjudande om tre fria hotellnätter, för 2800:-.

Man skall komma ihåg att man nästan alltid kan få någon sorts rabatt på hotell och hyrbil när man är flygresenär. Flygbolaget eller resebyrån skall kunna upplysa, men det skadar inte att fråga efter rabatt även om hotellet eller hyrbilsfirman inte finns med i flygbolagets lista. Framförallt om man reser till flygbolagets hemland kan rabatterna vara stora, och särskilt i business klass kan dessa erjudanden spara mycket pengar. Resebyråerna har även ibland möjlighet att avvika från de officiella kraven på förköp, och det är ett annat sätt att ge rabatt, som flygbolagen inte ger direkt till kund.

Det är sällan man spar större summor genom att köpa biljett från London, resan dit äter upp vinsten. Man kan dock oftast få längre giltighet på biljetten för samma pris, möjlighet att boka om returresan, eller köpa enkelbiljetter som inte är till salu i Sverige. Ett undantag är Johannesburg, där man kan hitta en biljett från London för bara 299.00 pund. Köper man då en biljett till London från Sverige hamnar totalpriset ändå bara på ungefär 4800:-, mot 7250:- för lägsta pris från Sverige.

I den här prisundersökningen anges inga ungdomspriser. Det beror på att de inte har gått under de lägsta priser vi hittat. Man skall dock komma ihåg att ungdomspriserna är ganska förmånliga, eftersom förköpskraven är mindre, och man kan köpa enbart enkelbiljetter. Ungdomsbiljetter säljs av SAS och studentresebyråerna upp till 26 år, därefter kan man få nästan lika bra rabatt på studentresebyråerna om man studerar på universitet eller högskola. ]ldersgränsen är då vanligen 34 år, men varierar med flygbolag och resmål. Även här kan man köpa ombokningsbara enkelbiljetter.

Inte billigare på Arlanda

Vi åkte ut till Arlanda några timmar innan avgång, och försökte köpa en biljett till Bangkok med SAS, och få ned priset till långt under det annonserade. Trots att vi frågade runt i alla upptänkliga kassor fick vi inget napp under annonserade priser. Det billigaste biljetten de ville sälja var 11.970:-.

Se upp för bedrägeri!

Det förekommer inte så ofta att resenärer blir lurade i Sverige, men det skadar aldrig att vara försiktig ändå. Man skall aldrig betala hela priset innan man håller biljetten i sin hand, det räcker med en delbetalning. Tar resebyrån först en depositionsavgift, för att sedan återkomma och vilja få hela summan innan man får biljetten skall man vara ytterst försiktig - det luktar rent bedrägeri. Det finns en resegaranti, som skall skydda resenärer om resebyrå eller arrangör går i konkurs - men den gäller bara sällskapsresor. För rena flygbiljetter finns ingen garanti, och även om man håller biljetten i handen kan flygbolaget gå i konkurs, då får man vanligen ingen kompensation.

När man får biljetten i sin hand skall man kontrollera att datum och färdsträcka är rätt ifyllda, och att det finns biljettkuponger för följande delsträckor eller returresa. Man skall även kontrollera att det verkligen står "OK" i rutan status, det betyder att plats reserverats. Det förekommer alltför ofta att resebyråer säljer biljetter där man står på väntelista. Är man riktigt noggrann kontrollerar man med flygbolaget att det verkligen finns plats reserverad. De flesta flygbolag kräver att man bekräftar (s.k. renconfirmation) att man skall använda sin plats, genom att ringa till dem minst 72 timmar (3 dagar) före avresa, annars kan man förlora sin plats.

Man skall även vara en aning försiktig med att lämna ut kreditkortsnummer per telefon till resebyråer man inte känner till - ett kreditkortsnummer kan användas till många höga debiteringar! Framförallt utomlands finns det skäl att vara ännu försiktigare.

Andra frågor att tänka på är: går planet direkt, eller måste man byta? Hur lång tid är det mellan planen? Om man måste övernatta mellan bytet, vem betalar hotellet?

Var försiktig med biljetter som ställs ut i annat land för att sedan sändas över gränsen till resebyrån. Det sker främst utomlands, för att utnyttja kursskillnader. Det är inte tillåtet, och därför kan vara svårt att få resa på sådana biljetter, och svårt eller omöjligt att få återbetalning.

Pristabell

Stad          pris    spara   flygbolag        resebyrå    villkor  

Barcelona     2500:-   500:-  Iberia, DanAir   Electura, Intersky, m.fl.
  DanAir via London inget förköp, Iberia direktflyg förköpskravet varierar

Budapest      2500:-     0:-

London        1600:-     0:-  alla	       Intersky, Britannia, m.fl.
  DanAir inget förköp 

Madrid        2500:-  1000:-  DanAir           Electura, Intersky
  via London

Madrid        2700:-   800:-  Iberia           alla
  direktflyg	

Madrid        2900:-   600:-  British Airways  Navana Tours
  via London  

Paris         1990:-   510:-  Thai             Britannia
  endast Ti, To. 1995:- med andra resebyråer.

Paris         2420:-    80:-  DanAir           Britannia
  via London.  Retur kan gå från Bryssel   

New York      2900:-* 1000:-  TWA              Resefrämjandet
  TWA upphör flyga till Stockholm 25/10. Enkel 1450:-

New York      3390:-*  500:-  Finnair 7480:-   Flygcentrum
  via Helsingfors

New York      3495:-*  395:-  Icelandair       Wasastans Resebyrå
  Stopp på Island några dagar utan kostnad.  3595:- med många andra resebyråer.

Mexico City   4800:-   825:-  Iberia           Electura
  4810:- med andra resebyråer

Mexico City   5200:-   425:-  Aeroflot         Aerotrotter, Alt-resor
  Bogota  6495:-  British Airways Navana Tours

Santiago      6790:-  1955:-  Aeroflot         Indcen resor
  direktflyg, ej via Moskva 

Santiago      7155:-  1590:-  Air Paraguay     Navana Tours

Johannesburg ca 4800:- 3250:- Namibian Airways
  kombination av resa till London (1600:-) och Air Namibia 
  till Johannesburg eller Kapstaden.  Ingen svensk resebyrå har 
  annonserat denna kombination.

Johannesburg  7250:-  800:-   South African Airways  Flygcentrum
  max 35 dagar

Bangkok       4390:- 1235:-  Aeroflot          Indcen resor

Bangkok       5400:-  225:-  Finnair           Aktiv Resor

Singapore     5280:-  595:-  CSA               Aerotrotter

Sri Lanka     4990:-     -   Balkan            Indcen resor
  via Sofia

Sri Lanka     6720:-     -   KLM	        Kilroy

Sydney        7750:-  1485:-  Aeroflot + Thai   Alt-Resor
  Aeroflot till Bangkok, Thai Bangkok-Sydney

Sydney        8690:-   545:-  British Airways   Indcen Resor

* Amerikansk skatt ung. 140:- tillkommer.