Från skräp-fax till skräp-post

Datateknik 97-14 ute 97-09-18

Från skräp-fax till skräp-post

Cyberpromo, ett företag i Philadelphia i USA, skickar ut 15-20 miljoner epostmeddelanden om dagen, till omkring 2 miljoner mottagare. Åtta unixdatorer är igång dygnet runt sju dagar i veckan och fyller två Internetförbindelser om vardera 1,5 Mbit/s med dessa oönskade brev.


Sanford Wallace, även känd om "Spamford", började en gång med att skicka ut reklam per fax. Till sist fick USA en lag mot "junk faxes", men nu sysslar Wallace istället med reklam per epost.


  För det är inga efterlängtade brev Cyberpromo skickar. Det är massutskick av adresserad direktreklam via Internet -- "spam" brukar postskräpet kallas. Och spam väcker starka känslor av motvilja, i synnerhet bland dem som håller fast vid den gamla uppfattningen att Internet ska vara icke-kommersiellt och fritt från reklam.
  Framförallt är det amerikaner som sänder spam och råkar ut för spam. Huvudfiguren idag heter Sanford Wallace, mannen som driver Cyberpromo. Cyberpromo verkar vara störst och är den mest synliga "spammaren" och därför också det stora hatobjektet.
  -- Ungefär en tredjedel av annonseringen är affärsmöjligheter, en tredjedel är teletjänster eller datortjänster, och en tredjedel är blandade produkter, bland annat hälsokrämer, säger han till Datateknik.
  -- 83 procent av våra kunder kommer tillbaka, så det måste vara lönsamt för dem. Det mesta är direktreklam, berättar "Spamford", ett öknamn han säger sig vara stolt över, precis som han gillar att stå i centrum och ge intervjuer.
  Cyberpromo talar om hur många av kunderna som kommer tillbaka, men det är svårt att få exakta siffror på lönsamhet. Ett mindre företag i USA säljer statistikprogramvara, och har funnit epost kostnadseffektivt. Hemligheten är riktad reklam, till adresser från mailinglistor om statistik och newsgrupper.
  -- Vi får 0,5 procent klagomål på icke-riktade utskick, berättar firman. De positiva svaren är långt fler, omkring 20 procent begär mer information.
  Sanford Wallace började sin karriär med att starta ett företag som skickade reklam till faxmaskiner, så kallad junk-fax. Klagomålen blev till slut så många att fenomenet (reklam via fax) numera är förbjudet i USA, och många anser att den lagen är Sanford Wallaces förtjänst.
  Enligt Wallace kommer Cyberpromo att omsätta mellan tre och fem miljoner dollar och tjäna pengar, men vid en tidigare telefonintervju har han nämnt siffran 900 miljoner dollar -- man kan onekligen undra var sanningen ligger.
  När samtalet börjar handla om de starka känslorna hans verksamhet väcker har han dock svaret klart.
  -- Internet är som alla andra medier. Men en del tycker att vi invaderar deras privatliv, att vi är onda. Det är samma personer som bombar oss med tiotusentals meddelanden.
  -- Vi har åtminstone inte fått motta några hot, som Canter & Siegel fick.
  Blir det egna företaget utsatt för spam innebär det att ta bort ett antal meddelanden per dag, oftast något tiotal, i värsta fall kanske ett hundratal. Blir man istället mailbombad för att någon inom den egna organisationen skickat spam rör det sig om flera tusen meddelanden. Det är alltså mycket klokt att skriva tydliga regler för hur Internet ska användas, eller kanske framför allt vad som är förbjudet. Speciellt nya användare förstår ofta inte vad man bör undvika, men även erfarna användare behöver regler.
  Annars kan det gå som för ett mindre svenskt företag som tog in en praktikant. Personen ifråga fick ett kedjebrev av typen "make money fast". På grund av bristande omdöme och dåliga kunskaper om nätetiketten följde han uppmaningen att posta meddelandet till ett antal nyhetsgrupper. Anti-spammarna på Internet reagerade omedelbart: företagets nät blev överbelastat av epost och websidetittande och konton med enkla lösenord knäcktes. Till sist fick man be om ursäkt på sin hemsida.
  Spam har urartat till att bli en stridsfråga mellan Internetoperatörerna. De flesta operatörer har kontraktsvillkor som förbjuder deras kunder att skicka spam. Cyberpromo har sedan länge haft kontrakt med Agis http://www.agis.net/, en av de få som har saknat sådana villkor, och därför har andra operatörer i ökande utsträckning stängt av samtrafiken med Agis. På det sättet slipper de få in skräpposten i sina nät men dessutom kopplas oskyldiga bort, bland annat mindre Internetleverantörer som köper anslutningar av Agis.
  I maj kom därför Agis överens med Cyberpromo och andra "Internetmarknadsförare", som de vill kalla sig, att ingen spam skulle skickas via deras nät innan det fanns en teknisk lösning på problemet att filtrera bort posten till de mottagare som bett att få slippa den. AOL, kanske den mest spam-utsatta Internetleverantören, har redan installerat sådana filter.
  Flera andra leverantörer funderar på att skapa nyhetsgrupper där spam filtreras bort och tror att det skulle kunna bli en affärsmöjlighet.
  I augusti blockerades ett stort antal meddelanden från UUnet, en annan av de stora Internetoperatörerna i USA, till Usenets nyhetsgrupper. Några fristående systemadministratörer ansåg att UUnets användare skickade alltför mycket spam. Efter detta ökade UUnet http://www.uunet.net/ sina åtgärder mot spam, och polisen är inkopplad angående blockerade meddelanden.
  UUnet har precis som Agis kontrakt med Cyberpromo.
  
  

Konsten att slippa skräppost

Ett sätt att slippa hamna i adresslistor är att förvränga sin adress om man postar i nyhetsgrupper. Ett knep som har blivit populärt är att skriva "user at mailhost dot com" istället för "user@mailhost.com"; det räcker för att lura de program som läser igenom inläggen för att hitta adresser.
  I princip ska man kunna klaga direkt till avsändaren, men de flesta spammare gömmer sin urprungliga adress, dels för att slippa bli avstängda, dels för att slippa klagomål. Men det man absolut inte ska göra är att själv mailbomba tillbaka! Man kan få sitt eget konto indraget.
  Har man fast anslutning kan man filtrera bort vissa domäner eller enligt andra villkor, men det löser inte problemet fullständigt.
  


"Spam" är namnet på en amerikansk burkskinka. Ordet har länge använts om meddelanden som repeteras, är oönskade och med litet innehåll. Ursprunget är en Monthy Python-sketch där ett par försöker beställa frukost men istället får en lång lista på rätter med just spam.
  Man känner till att det använts omkring 1985 i chat, om Monthy Python-citat och ASCII-grafik som slängs in i konversationen. I betydelsen marknadsföring via Internet blev det känt 1994 när advokatfirman Canter&Siegel annonserade om hjälp med invandring till USA -- så kallade "green cards" -- i nästan alla nyhetsgrupper på Internet. Reaktionen blev häftig och flera tusen klagade.
  

Jan Lien
Jan Lien är frilansskribent med ett stort intresse för gamla Digitaldatorer

Copyright Datateknik


Prenumerera!

Beställ en förmånlig prenumeration nu!

[ Hemsida | Redaktion | Prenumeration | Annonser | Jobb | Sök | Övrigt ]